Zweedse balletjes
Cuisine
Europees
Toen de boys klein waren gingen we wel eens naar het grote Zweedse warenhuis. Om onze aankopen te vieren werd aan bezoek gebracht aan het restaurant waar we Zweedse balletjes aten met frietjes. Het rode sausje vond ik onmisbaar bij de balletjes. De boys dachten daar toch wat anders over.
Nu jaren later, zag ik in een online krant een interview met een Zweedse chef. Hij legde uit dat de Zweedse balletjes zeer eenvoudig zijn om te maken en publiceerde zijn recept. Ik was verrast door het "Zweedse" ingredient: Piment!
Aan het originele recept, wat rode peper toegevoegd. Later ook wat knoflook. Ook een test gedaan met rundergehakt, daaraan heb ik een scheutje Chili-olie bijgedaan 🙂
Nu jaren later, zag ik in een online krant een interview met een Zweedse chef. Hij legde uit dat de Zweedse balletjes zeer eenvoudig zijn om te maken en publiceerde zijn recept. Ik was verrast door het "Zweedse" ingredient: Piment!
Aan het originele recept, wat rode peper toegevoegd. Later ook wat knoflook. Ook een test gedaan met rundergehakt, daaraan heb ik een scheutje Chili-olie bijgedaan 🙂
Ingredients
- 500 gram gehakt (liefst vetting zoals hoh)
- 1 kleine ui
- 1 ei
- 35 g paneermeel
- 100 ml water
- 0,5 tl piment
- 1 tl zout
- 0,5 tl witte peper
- 1 tl rode gedroogde gemalen peper (optioneel)
Instructions
- Rasp de uit
- Voeg het ei, paneeermeel en water toe aan de uienrasp
- Laat dit 10 min wellen
- Specerijen toevoegen en goed mengen
- Gehakt er bij en goed mengen
- Balletjes draaien
- Bakken in olie en/of boter
- 8 min droog bakken in de oven of airfryer op 180 graden C
© 2023 Copyright To boldly go... Warp6