Lamsribbetjes
Vorige week belde mijn moeder op om te informeren naar een recept voor Lamsribbetjes. Zo'n recept had ik niet. Afgelopen zaterdag zag ik bij de Turkse slager lamribbetjes liggen. Gelijk een kilo gekocht. Zoekend naar recepten op het internet, (zonder honing er in) heb ik wat gevonden. Ik heb het hier en daar aangepast.
Ingrediënten
- 1 kg lamsribbetjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 a 2 lombok
- plantaardige olie
- 50 -100 ml water
- 4 el bruine suiker
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 el (wijn) azijn
- 3 tl franse mosterd (dijon)
- 1/2 tl tabasco
- 3 el worcestershire
- 1 tl gemalen peper / chilipoeder
- 1 tl rode gemalen peper
- 1 tl zout
Bereiding
- Snipper de ui (julienne)
- kneus de knoflook en snijd deze zeer fijn
- Doe een scheut olie in een pan en verhit deze
- Bak de ui totdat deze glazig wordt
- Doe de knoflook erbij, bak deze ongeveer 45 sec
- Meng het uien/knoflookmengsel
- Doe 50 ml water er bij
- Voeg vervolgens toe: bruine suiker, tomatenpuree 1,5 blikje, (wijn)azijn, worcestershire, tabasco, mosterd, rode gemalen peper.
- Roeren, voeg zout en peper toe.
- Snijd de lombok open en verwijder de zaadjes
- Snijd de lombok in stukjes (kneus ze eventueel zodat de Capsaïcine vrij komt)
- Doe de lombok in het mengsel
- Laat het mengsel 10 min zachtjes koken.
- Voeg eventueel wat water toe
- Proef zo nu en dan
- Laat de marinade afkoelen
- Smeer de ribbetjes in met de marinade
- Leg je in een ondiepe schaal
- Giet de marinade die nog over is over de ribbetjes.
- Dek de schaal af en zet deze in de koelkast. Als het even kan een hele dag.
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius
- Doe de ribbetjes in een evenschaal
- Zet ze voor 45 a 60 min in de oven of
- 45 min in de oven en daarna 5 a 10 min op de BBQ
- (regelmatig even kijken of de marinade niet verbrandt)