Mijn collega J, vertelde mij op een dag dat hij een overheerlijk kipgerecht had gemaakt. Bij de gedachte aan het gerecht kwam ik bijna een kilo in gewicht aan. J. heeft mij het recept gegeven. De eerste keer heb ik de verkeerde ingrediënten gebruikt. Dit resulteerde in een mierzoet gerecht. Intussen heb ik het recept hier en daar ge-tweakt, zodat mijn proef panel blij is met het resultaat. Als ik hoor: 'Lekker Ouwe', dan is mijn missie geslaagd.
Oh ja gebruik in geen geval zoete witte wijn. Dit deed ik de eerste keer toen ik dit gerecht maakte. Dit resulteerde in een mierzoet gerecht. Snijdt de druiven door midden, hele druiven worden zo warm dat je je mond brandt. En... de dag na bereiding is het nog lekkerder.
Ingrediënten
- 500 ~700 g kippendij in stukken gesneden (filet kan ook maar is droger en minder lekker)
- 3 eetlepels bloem
- 150~250 g Champignons in plakjes gesneden
- 1,5 theelepel gedroogde basilicum of 8 blaadjes basilicum, gesnipperd
- 1,5 theelepel gedroogde dragon
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper (optioneel)
- 1 theelepel rode peper (optioneel)
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- Zout naar smaak (ongeveer 1 theelepel), de bouillon voegt ook zout toe aan het gerecht.
- plantaardige olie (rijstolie/olijfolie...)
- 1 eetlepel boter (of margarine als de boter op is)
- 2 teentjes knoflook (gekneusd en dan in kleine stukjes gesneden)
- 100 ~150 ml droge witte wijn (Sauvignon), op kamertemperatuur
- 1 kopje witte druiven (doormidden gesneden en ontdaan van pitten).
- 200 ml kippenbouillion
- 1 theelepel citroensap
Bereiding
- Meng de bloem, basilicum, dragon, paprika, cayennepeper, zout en zwarte peper in een grote kom.
- Voeg de gesneden kip toe. Roer/schudt totdat de kip bedekt is met het mengsel.
- Verhit de olie en boter in een braadpan (ik gebruik een gietijzeren pan) op middel-hoog vuur.
- Voeg de kip toe en bak het bruin.
- Schuif de kip aan de kant en bak de knoflook +/- 1 minuut, meng de knoflook en de champignons dan door de kip. Even bakken.
- Giet de wijn erbij.
- Laat de kip 5 min smoren totdat het vlees bijna gaar is.
- Voeg de bouillon er bij.
- Laat de kip 30 min stoven op laag vuur
- Doe de druiven en het citroensap erbij.
- Laat de kip nog eens 15 min stoven.
- Serveer het met (gebakken) aardappeltjes/rijst en groene groente.
- Wat ook lekker is, is om de kip uit de pan te halen en de sauce tot de helft in te koken.
- Giet dan de sauce over de kip en een beetje peterselie er over.
Notitie
In plaats van witte droge wijn smaakt een rode wijn ook prima. De kleur van het gerecht wordt dan wel een beetje raar.
Snijd de druiven door midden om te voorkomen dat je bij het eten je mond brandt. Neem bij voorkeur witte druiven, het velletje is zachter dan van rode druiven.
Serveer het met groene groente en wat. stukje (arabisch)brood