Indische stoofpot (rund)
Afgelopen jaren heb ik stoofpotjes (Curries, Tajines, Massa, Belgisch stoofvlees) gemaakt uit alle windstreken maar echter nog niet uit een uit de gordel van smaragd (Indie) Dus ... Tijd voor een experiment. Indische stoofvlees is er te kust en te keur, niet zo raar met zoveel eilanden. Dit gerecht heb ik geserveerd met nasi koening en sperziebonen. Jammer genoeg was ik de kroepoek vergeten.
Ingrediënten
- 500 a 1000 gram doorregen runderlappen
- 200 ml kokosmelk (0,5 blokje opgelost in heet water kan ook)
- 200 ml runderbouillon
- 2 uien
- 2 a 3 teentjes knoflook
- 5 cm verse gember
- 1 stengel citroengras (ik heb zelf een kleine theelepel sereh gebruikt)
- 3 limoenblaadjes (bij toko in de diepvries)
- 0,5 kaneelstokje (per 500 gram vlees)
- 1 steranijs
- 2 theelepels met kop sambal oelek
- 1 a 2 theelepel palmsuiker (Gula Jawa= Javaanse suiker) of 1 a2 eetlepels bruine basterdsuiker
- plantaardige olie
- peper, naar smaak
- zout, naar smaak (let op de bouillon is ook al zout)
Bereiding
- Snipper de ui (julienne), de knoflook.
- Rasp de gember.
- Snijd het vlees is blokjes van ongeveer 2,5 cm
- Doe wat olie in de braadpad en fruit de ui totdat het zacht is
- Bak de knoflook mee
- Bak de gember mee
- Voeg twee theelepels sambal oelek toe
- Braad het vlees, regelmatig omscheppen zodat het niet aanbrand.
- Als je een kleine pan hebt (24 cm rond) en 1000 g vlees, dan moet je het vlees in twee keer braden.
- Voeg peper en eventueel zout toe naar smaak
- Doe de kokosmelk, de bouillon, de limoenblaadjes, het kaneelstokje, het steranijs en de suiker erbij.
- Als je een stengel sereh (citroengras) hebt, knak deze en doe hem er bij.
- Anders een klein theelepeltje sereh poeder er bij en het mengsel wat omscheppen
- Laat de pan op een laag pitje sudderen 3 uur met deksel en een halfuurtje zonder deksel
- Het vuur moet erg laag zijn, desnoods een vlamverdeler gebruiken
Notitie
500 g vlees is voor 3 a 4 personen 1000g vlees is voor 6 a 8 personen