De boys zijn dol op KFC. Op verzoek heb ik een aantal keren kippenvleugeltjes gemaakt ala KFC. Ik weiger om de kip te frituren en dan af te bakken in de oven. Dus echte KFC kip zit er dus niet in. Verschillende kant-en-klare kruiden mengsels geprobeerd. In de ene zit nog meer zout en E621 dan in de andere. Dit moet anders. Zelf geëxperimenteerd met kruiden... het was het allemaal niet niet. Medio 2016 las ik op het internet interview met een van de nazaten van de KFC oprichters. Bij het artikel zat een foto van het handgeschreven recept van de KFC kip. Ik heb er meteen een screenshot van gemaakt. Gelukkig maar, want een dag later was de foto uit het interview verdwenen. Het originele recept bevat heel veel zout. En leent zich niet voor 'kip uit de oven' zonder dat het eerst gefrituurd is. Ik heb mijn gezin en familieleden blootgesteld aan heel veel kip-experimenten met verschillende kruidenmengels. Uiteindelijk in het hier beschreven recept geworden. Minder zout, meer kruiden. Oh ja een theelepel is een klein lepeltje, 2ml. Niet verwarren met een koffielepel
Ingrediënten
- 1500 g Kippenvleugeltjes
- 2,5 el zelfrijzend bakmeel, met kop (met zelfrijzend bakmeel wordt de korst knapperiger)
- 3 tl zout
- 1 tl witte peper
- 1 tl zwarte peper
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 tl tijm
- 1 tl basilicum
- 1/2 tl oregano
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl mosterdpoeder (indien mosterdzaad, eerst fijn maken in vijzel)
- 4 tl paprikapoeder
- optioneel
- 1 tl cayenne peper
- 1 tl rode peper (gedroogd en gemalen)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius
- (air fryer op 200 graden, niet voorverwarmen)
- Leg eventueel bakpapier op de bakplaat
- Maak het mosterdzaad fijn in een vijzel
- Doe de overige kruiden er bij
- stamp alles fijn in de vijzel
- Doe in een plastic diepvrieszak de bloem en het kruidenmengsel
- Roer eea goed door elkaar, zodat een rood/orange mengsel ontstaat.
- Maak de kip droog met keuken papier
- Doe de kip ook in de diepvrieszak
- Blaas de zak op en draai en een paar keer om zijn as zodat de lucht niet ontsnapt
- Schud de zak een paar minuten, zodat het mengsel egaal over de kip wordt verdeeld
- Leg de kip op een bakplaat. eventueel bedelt met bakpapier
- (AirFryer: Doe de kip in het mandje en schudt een beetje om de losse kruiden eraf te laten vallen zodat deze niet door de AF wordt rondgeblazen en verbrandt)
- Doe de kip ongeveer 45 min in de oven op 220 graden Celsius
- (AirFryer: ong 35 min op 200 graden. na 17 min een keer omschudden)
- Draai indien nodig na 30 min de kippenvleugels om
Notitie
Toen de bloem op was , had ik alleen zelfrijzend bakmeel in de kast. Bij wijze van experiment (en te lui zijn om naar de winkel te fietsen) zelfrijzend bakmeel gebruikt. Het resultaat was super-> de korst was veel knapperiger! Dit experiment nog twee keer gedaan. --> recept aangepast 🙂
Sinds ik een AirFryer heb is het feest helemaal compleet. De kip wordt veel gelijkmatiger gebakken in de AF en is uiteindelijk veel smakelijker en sneller klaar.