Pizzabodem a la Jamie
Een paar jaar geleden heb ik van mijn meisje een kookboek gekregen van Jamie Oliver. In dat kookboek beschrijft Jamie zijn cuilinaire reis door Italië. Er staat ook een recept voor de pizza bodem in. Het recept is jammer genoeg niet compleet. Eén ingrediënt ontbreekt en dat is olijf olie. Op deze pagina staat het complete recept. Voorbereidingstijd 45 minutes Bereidingstijd 30 minutes Hoeveelheid 6 a 8 pizza bodems Aantal personen 4 a 8 personen
Ingrediënten
- 800 g witte bloem van harde tarwe (0.0 bloem)
- 200 g fijn gemalen griesmeel (als je dit niet hebt 200 g 0.0 bloem)
- 20 g zout (4 theelepeltjes)
- 14 g gist gedroogd (2 zakjes) of 40 gram verse gist
- 1 eetlepel rietsuiker, gewone kristalsuiker mag ook. Rietsuiker geef kleur aan het deeg.
- 4 a 5 dl water lauw/warm
- 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
Bereiding
- Meng het gist, suiker, olijfolie in lauw/warm water. Laat het 5 min staan.
- Maak op een schoon werkoppervlak een berg van het meel en zout. Maak midden in de berg een gat van ongeveer 18 cm diameter.
- Giet het mengsel in de kuil in het meel. Roer met een vork het mengsel rond. Het meel mengt zich langzaam met het mengsel.
- In het begin ziet het er uit als dikke pap, gewoon doorgaan met mengen tot dit niet meer gaat.
- Bestuif je handen met bloem en kneed het deeg tot dat er een bal ontstaat.
- Trek aan stukken deeg en duw dit terug. Doe dit 10 min totdat er een soepel, zacht deeg ontstaat.
- -----
- Met keuken machine- halve recept.(max 500 gr meel!).
- Doe het meel en het zout in de kom, start de keuken machine met kneedhaak.
- Doe het gist er bij, water, suiker en olie erbij
- Laat de machine kneden en na een paar minuten is het deeg gereed om te laten rijzen
- ------
- Bestuif het deeg met bloem, dek het af met plastic folie en laat en 45 min rijzen bij kamertemperatuur.(totdat er 2x zoveel deeg is ontstaan)
- Maak 6 bollen deeg van dit totaal, goed voor 6 pizza’s. Rol het deeg uit tot een mooie bodem van +/- 5 mm dik. (begin hier mee 15~30 min voor het bakken)
- Bewaar anders de bollen in plastic folie in de koelkast
- De over op 250 graden C, en bak de pizza 7 ~10 min goud bruin