Mijn collega Rick adviseerde mij om bij het uitvoeren van culinaire experimenten, op te schrijven wat ik wanneer doe en met welke hoeveelheden. Klonk logisch. Dit advies ter hand genomen, resulteerde in dit recept. Een overheerlijke curry. Het recept heet Indiase curry, omdat het met Indiase kerry gemaakt is. Het is erg lekker wanneer je het eet met pide (turks brood). Stukjes ananas er bij is ook er lekker, en handig wanneer de curry erg heet is. (zoet neutraliseert heet). Toen ik nog geen Indiase kerrie in huis had, heb ik gewone kerrie (kerrie djawa van Conimex e.d.) gebruikt, smaakte het beduidend anders. Wanneer geen ketoembar en koenjit hebt, neem dan totaal 4 theelepels kerry!
Kerrie is een mengsel van een aantal specerijen, zoals ketoembar, koenjit, kruidnagel, chilipoeder, djinten, djahe, mosterdzaad, kaneel enz enz. Ieder, van oudsher Aziatisch, land/streek heeft zijn eigen kerrie. Zo is de massala kerrie vanuit Azie, via via overgewaaid naar Suriname.
Ingrediënten
- 500-750 g kip (filet)
- 2 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel* ketoembar (gemalen koriander)
- 1 theelepel* koenjit (gemalen kurkuma)
- 2 theelepels* indiase kerrie
- 1 theelepel Djahe (of 2 a 3 cm verse gemberwortel)
- 2 rode pepers (pitjes eruit)
- 2 flinke uien
- 3 a 4 teentjes knoflook
- 0,5 blikje tomaten puree
- 0,5 blokje kokos creme
- 3 eetlepels plantaardige olie (rijstolie of zonnebloemolie...)
- 300 ml heet water
- * 3,5 theelepels Kerrie als je geen koenjit en ketoembar hebt
Bereiding
- doe het zout, peper, ketoembar, koenjit en kerry in een bakje
- snijd de uien
- kneus en snijd de knoflook zeer fijn
- schil de gemberwortel en snijd deze zeer fijn
- snijd de kip (filet) in stukjes
- doe de olie in een pan totdat het heet is
- voeg de uien er bij
- bak de uien totdat deze glazig worden
- schuif de uien even naar een zijde van de pan
- voeg de knoflook er bij, bak deze even
- meng de knoflook met de uien
- schuif het mengel naar een zijde van de pan
- voeg de gemberwortel er bij, bak deze even
- meng de gemberwortel met het mengsel
- roer het kruidenmengsel door het uien mengsel totdat alles mooi verdeeld is
- doe de kip er bij, goed mengen.
- vuur een beetje lager zodat de boel niet verbrand
- los intussen het stukje kokos op in het hete water
- Als de kip bijna gaar is, voeg kokos oplossing er bij
- laat dit voor een paar minuten zacht koken
- voeg de tomaten puree er bij en schep het mengsel goed om
- leg de rode pepers (opengesneden, ontdaan van pitjes) op het mengsel
- laat alles 25 min sudderen
- schep alles een keertje om
- laat alles nog eens 30 min sudderen