Roti Kukus

Roti Kukus (gestoomde Indische Cake)

Voorbereidingstijd 15 minutes

Kook/Bak tijd 1 hour

Totale doorlooptijd 1 hour, 15 minutes

Van mijn moeder heb ik haar recept gekregen van Roti Kukus. De hoeveelheden van alle ingrediënten was in kopjes. Gewapend met weegschaal en theekopjes heb ik de eenheid 'kopjes' omgezet in grammen. Alleen het theelepeltje cacao is gebleven omdat de hoeveelheid cacao niet zoveel uit maakt.

Ik heb een poging gedaan om met bloem en baksoda, zelfrijzend bakmeel te maken. Dit had niet helemaal het gewenste effect. De Roti Kukus werd niet luchtig genoeg. Dus als je geen zelfrijzend bakmeel hebt, neem dan bloem met bakpoeder.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 g zout
  • 300 g kristalsuiker
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml 7-Up of Sprite
  • 1 zakje (8 g) vanillesuiker
  • 1 theelepeltje cacao (indien voorradig), naar smaak

Bereiding

  • Klop de eieren in een beslagkom.
  • Doe de suiker er bij (beetje bij beetje) en klop totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Zet intussen de rijststomer op het vuur. Als het water kookt, zet het vuur lager.
  • Het water moet wel blijven koken
  • Doe de bloem (beetje bij beetje) en het zout bij het suiker-ei mengsel en mix het totdat er een glad mengsel ontstaat.
  • Doe een (thee)doek in de binnenstoompan
  • Doe de 7-Up of Sprite door het beslag mengsel en roer dit rustig totdat er weer een glad mengsel ontstaat.
  • Doe 3 eetlepels beslag mengsel in een apart bakje en roer een theelepel cacao er doorheen.
  • Giet het beslag mengsel in de doek, roer er wat cacao mengsel door heen (voor het marmer effect)
  • Doe de binnenpan van de stomer in de pan met kokend water.
  • Deksel er op. Vuur hoog gedurende 20 a 30 min. (pas op dat de theedoek niet in de fik gaat)
  • Vuur mag lager, maar water moet blijven koken.
  • Vul indien nodig het water bij in de stoompan (met kokend water!)
  • Niet te vaak in de pan kijken, anders zakt de cake in
  • Na 45 a 60 min, prik met een satestokje in de cake of het al gaar is.
  • Als de cake gaar is mag het uit de pan.
  • Warm of koud eten, met een beetje roomboter erop gesmeerd.
https://www.warp6.nl/kookboek/aziatische-keuken/roti-kukus/