Spezzatino
Bij 24 Kitchen is Giovanni Caminita regelmatig te zien. Deze man demonstreert heerlijke gerechten. De meeste zijn erg eenvoudig te maken, en lekker! Een tijdje geleden liet hij zien hoe hij Spezzatino maakte. Spezzatino is zoiets als gestoofd vlees op zijn Italiaans. Giovanni gebruikte erge mooie ingrediënten, zoals varkenshaas. Ik heb proefondervindelijk aangetoond dat Spezzatino met andere delen van het varken ook erg smakelijk is. Hier komt aangepaste het recept. Voorbereidingstijd 15 minutes Bereidingstijd 30 minutes Aantal personen 4 personen
Ingrediënten
- 1 a 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 scheut olijf olie extra vierge
- 1 theelepel peper gemalen rood
- 1 theelepel peper gemalen zwart
- 1 snufje (max 4 g) zout
- 400 a 800 g varkensvlees (varkenshaas, varkenslapjes, hamlapjes maak ook karbonade is een goede keuze)
- 2 a 3 wortels
- 2 a 3 eetlepels bloem (gezeefd)
- 1/2 l rundvlees bouillon
- 2 glazen rode wijn (niet te droog bv merlot)
- 1 glas rode wijn om te drinken tijdens het koeken
- 1 rijst / brood / aardappelen
- 1 beetje peterselie
Bereiding
- Snipper de ui.
- Kneus de knoflook en snijd dit in kleine stukjes (plakjes).
- Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2 x 3 x 1 cm.
- Maak een halve liter runder bouillon.
- Snijd de wortel in langwerpige reepjes.
- Doe een scheut olijfolie in een pan, op niet al te hoog vuur.
- Doe ui in de pad en roer dit regelmatig tot dat het glazig begint te worden.
- Doe de wortel en knoflook er bij. Goed roeren om aanbranden te voorkomen.
- Intussen wat zwarte peper toevoegen.
- Doe het vlees erbij. Blijven omscheppen. Bak het vlees ongeveer half gaar.
- Voeg de bloem erbij. Goed omscheppen totdat de bloem begint te verkleuren.
- Doe nu de iets minder dan de helft van de bouillon erbij.
- Goed roeren totdat de bloem verdwenen is. Laat eea even in koken.
- Nu de rode wijn er bij. Roeren. Rode peper, peterselie erbij.
- Vuur omlaag en minimaal 30 min laten stoven. Als het vocht te snel verdampt voeg dan wat bouillon er bij.
- -
- Indien voorhanden: snipper 1 klein uitje, 1 teentje knoflook, snijd de champignons in stukjes. Fruit het uitje, knoflook en voeg de champignons erbij.
- -
- Voeg dit bij het vlees als laatste. Serveer eea met brood of aardappels of rijst
- Als extra groente is broccoli een goede keuze, spinazie kan ook.