Rode Linzensoep

Rode Linzensoep

Voor mijn verjaardag zijn wij door vrienden meegenomen naar een Koerdisch/Turks restaurant. Er wordt daar standaard een linzensoep als vooraf geserveerd. Dat was toch een partijtje lekker! Dus kan moest ik ook maar eens een keertje maken. Bij de Turkse supermarkt is een heel gangpad vol met rode linzen. Op een dag waren ze in de aanbieding en heb een kilo gekocht. Aan de eerste versie van de soep heb ik kip toegevoegd en de soep was erg goed gelukt, als zeg ik het zelf... Let op 1 theelepel is een theelepel van 2 ml

Ingrediënten

  • Olie
  • 1,5 liter kokend water
  • Zout (naar smaak)
  • 4 tl komijn (gemalen)
  • 4 tl paprikapoeder
  • 1 flinke ui
  • 2 lente uitjes fijn gesneden (optioneel)
  • 2 a 3 tn knoflook
  • 3 bouillonblokjes (kip of groente bouillon indien vegetarisch)
  • 200 gr rode linzen
  • 1 klont margarine of boter
  • 2 flinke aardappels
  • 2 flinke wortels
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde gemalen rode peper
  • eventueel kip, geggaard en in kleine stukjes gesneden

Bereiding

  • Was de linzen (zoals je rijst wast)
  • Snijd de ui fijn
  • Snijd de lente-ui fijn (optioneel)
  • Snijd de aardappels in kleine stukken (laat ze even in water staan)
  • Snijd de wortels klein
  • Plet de knoflook en snijd deze fijn
  • Fruit de u in olie totdat deze glazig wordt
  • Knoflook en zout erbij (halve minuut bakken)
  • Lente-ui erbij even laten garen
  • 1,5 liter kokend water er bij
  • Alle ingrediënten mogen er bij (Paprikapoeder,bouillonblokjes, linzen, aardappels, wortels)
  • Laat alles op ene klein pitje pruttelen (een uur)
  • Gaar de gesneden kip in een pan met wat peper en zout totdat deze licht bruin wordt (optioneel)
  • Na een uur...
  • Pak een steelpan en doe het komjin poeder er in (op hoog vuur)
  • Wanneer de komijn begint te ruiken , doe dan margarine/boter er bij
  • Als boter gesmolten is dan de tomatenpuree erbij. Goed mengen
  • gedroogde rode gemalen peper erbij. goed roeren
  • Een minuutje laten pruttelen op laag vuur
  • Doe het komijn mengsel bij de soep, Goed roeren
  • Pureer de soep met een staafmixer
  • Doe de gegaarde kip in kleine stukjes gesneden er bij (optioneel maar wer erg lekker)
  • Voor de smaak kan er eventueel wat peterselie en rode peper bij
  • Kijk zelf even of er meer water bij moet
https://www.warp6.nl/kookboek/ottomaanse-keuken/rode-linzensoep/