Dit recept is afkomstig van de lokale Kebab/Shoarma ‘tent’. Ter ere van zijn 25-jarig(?) jubileum heeft de eigenaar dit recept gepubliceerd. Zelf heb ik wat aanpassingen gedaan. De hoeveelheid zout heb ik verminderd. De hoeveelheid peterselie is ook iets minder. In de supermarkt koop je een plantje peterselie in een bloempotje, zo’n plantje is voldoende voor 2 kg gehakt. Wanneer je de peper zelf maalt dan komt dit de smaak ten goede, ten opzichte van gemalen peper uit een potje. Voorbereidingstijd 15 minutes Bereidingstijd 30 minutes Hoeveelheid 11 schijven van 100 g Aantal personen 6 a 8 personen
Gebruik je 1 pond gehakt, doe dan de ingrediënten door de helft.
Köte betekent vrij vertaald, vleesbal en Kebab betekent vrij vertaald gebraden vlees. Niet te verwarren met Dönner kebab. Dönner betekent draaien. Bij dönner kebab wordt het vlees al draaiend (spit) gegaard en dan wordt het gegaarde vlees in plakjes er af gesneden.
Ingrediënten
- 1000 g rundergehakt (of 500 gr rund + 500 gr hoh) of 1000g lams gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bosje peterselie
- 10 g zout
- 1,5 theelepel gemalen peper zwart
- 1 theelepel gemalen peper rood
- 1,5 theelepel oregano
- 1 ei
- 3 a 4 eetlepels paneermeel
Bereiding
- Meng de zeer fijn gesnipperde ui, de geperste knoflook, de gehakte peterselie en het gehakt met de kruiden goed door elkaar. Laat het mengsel minimaal een half uur staan (een hele dag geeft een betere smaak). Voeg nu het ei en het paneermeel er bij. Meng het goed. Laat het mengsel 15 min staan
- Maak kleine gehakt schijven (uit het mengsel gaan ongeveer 11 schijven van 100 g) of balletjes of maak er kebab spiesen van. Op de grill of BBQ of in de pan bakken met een klein beetje plantaardige olie