Tajine met Kip

Tajine met Kip

Een hele tijd geleden heb ik een Tajine gekregen als cadeau. Een Marokkaanse dame had een heel mooi beschilderd exemplaar voor mij uitgekozen. Het werd tijd voor een experiment. Een Tajine is een van oudsher Marokkaanse aardewerken stoofpot. Een Tajine blijkt ook een recht te zijn dat voeger in een Tajine werd bereid, maar tegenwoordig in een pan.

Het kruidenmengsel Ras el Hanout is een soort kerry. Iedere streek in Marokko heeft zijn eigen Ras el Hanout.

De eerste poging heb ik gedaan met de gekregen Tajine. Om de Tajine correct te gebruiken moet deze 24 uur in het water hebben gelegen om niet te barsten. De Tajine heeft een zeer incourante maatvoering. In een Europees huishouden is er eigenlijk geen enkel object waar de Tajine in kan om te weken. Het resultaat was verbluffend. Het gerecht was super lekker. Je kunt de stoofpot ook maken in een gewone pan. Er ontbreekt toch smaak die vanuit het aardewerk komt. Helaas is mijn Tajine gebarsten en kan hem alleen nog als schaal gebruiken.

Ingrediënten

  • 3 uien groot
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels Ras el Hanout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten fijn gesneden
  • 1 kg kip
  • 2 theelepels peterselie gedroogd

Bereiding

  • Rasp de uien met een keukenrasp
  • Kneus de knoflook en snijd deze zeer fijn.
  • Doe de pan op het vuur
  • Doe de olie in de pan laag vuur
  • Doe de uien en knoflook in de pan.
  • Doe de ras el hanout er bij.
  • Bak dit ongeveer 10 min (laag vuur)
  • Doe de kip er bij
  • Braad dit ongeveer 10 min
  • Doe de tomaten er bij
  • Doe de peterselie er bij
  • Als laatste een beetje water
  • Deksel op de pan en laat het 1 uur sudderen
  • Controleer regelmatig of er genoeg vocht is, anders wat water toevoegen
https://www.warp6.nl/kookboek/ottomaanse-keuken/tajine-met-kip/