Toen ik aan Kevin vroeg of hij mij op zondag wilde helpen met het maken van worst, kwam hij op het idee om Cevapcici-worst te maken. Ik moest even nadenken over het recept. Cevapcici maak je van rund of lam (zo is mij geleerd). Worst maak je van niet al te mager vlees. Tja en dan komt al gauw varkensvlees om de hoek kijken. Bij de supermarkt verkoopt men ' Gemengd gehakt'. Dit is gehakt met 20 % rund- en 80% varkensvlees. Dit gehakt lijkt mij bij uitstek geschikt. Morgen gaat het gebeuren, het vlees ligt nu gekruid in de koelkast. And now, we wait... De worst is lekkerder wanneer hij gebraden is dan als hij van de BBQ komt. Ik moet nog wat sleutelen aan de samenstelling. Hoeveelheid 1 meter worst = 8 a 10 saucijsjes
Ingrediënten
- 3 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1000 g gehakt 80 % varkens en 20 % rund
- 3 eetlepels fijn gehakte peterselie of 1,5 eetlepel gemalen
- 0,75 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels mosterd (dijon)
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 rode pepers of een snufje cayennepeper
- 1 m varkensdarm
Bereiding
- Snijd de rode peper open en ontdoe ze van de pitjes
- Maak de uien, de knoflook en de rode pepers fijn met een keukenmachine/staafmixer
- Hak de peterselie fijn of neem 1,5 eetlepel gemalen gedroogde peterselie
- Doe alle ingrediënten in een mengkom (behalve de varkensdarm) en mix het geheel grondig
- Als er een mooi mengsel ontstaan is. dek het af met plastic folie en zet en minimaal 3 uur weg in de koelkast. Een hele dag is het beste.
- Spoel de darm goed uit en laat hem in water liggen tot gebruik
- Neem een klein beetje gehakt mengsel en bak dit in een koekenpan.
- Proef of het goed smaakt. Dit is de kans om het recept bij te stellen.
- Als alles naar wens is maak er dan worst van.