De website www.vuurenrook.nl heeft mij geïnspireerd om frikandellen te maken. Het daar gepubliceerde recept heb ik wat aangepast. Zo vond mijn testpanel dat in het originele recept de kruidnagel erg overheerste. Door de flinke schep Buisman, werden de frikandellen wat te donker, zodat na het frituren de frikandellen wel erg donker werden. In plaats van witte peper heb ik zwarte peper en in plaats van colorozo zout, gewoon zout gebruikt. Daarnaast heb ik de massa's van de ingrediënten omgebouwd van metrisch naar eet- en theelepels. Mijn weegschaal is niet nauwkeurig genoeg om grammen te wegen. (een fout marge van +/- 5 gram!) Eigenlijk waren ze al heerlijk voordat ze werden gefrituurd! De verhouding tussen de hoeveelheid kippen- en runder gehakt is ongeveer 1:2 Voorbereidingstijd 1 hour, 30 minutes Bereidingstijd 30 minutes Hoeveelheid +/- 20 frikandellen van 10 cm lang met een diameter van 20 mm
Ingrediënten
- 650 g rundergehakt
- 350 g kippen gehakt (kip filet)
- 2 eieren
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 5 eetlepels ketjap manis (bijv Ketjap A)
- 1 eetlepel zout
- 2 theelepels gemalen zwarte peper
- 1 theelepel komijn poeder
- 1/2 theelepel kruidnagel poeder
- 2 theelepels mosterd (bij voorkeur Dijon)
- 1 theelepel nootmuskaat poeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 60 gram paneermeel
- 1 theelepel Buisman (Niet in vleesmengsel!!!)
Bereiding
- Snijd de ui in stukken
- Kneus de knoflook
- Maak de ui en knoflook zeer fijn met een staafmixer
- Maak gehakt van de kipfilet. Gebruik plaat: 3 mm.
- Draai het rundergehakt door de molen met plaat: 3 mm
- Meng de twee soorten gehakt grondig door elkaar
- Voeg het ui en knoflook mengsel bij het gehakt
- Voeg alle overige ingrediënten bij het gehakt en meng het grondig
- Laat het mengsel een uurtje rusten
- Draai worstjes van het vleesmengsel
- Breng een pan met water aan de kook met 1 theelepel Buisman
- Kook de frikandellen minimaal 6 min op 80 graden Celsius (let op de dikte van de worstjes hoe dunner des te korter)
- Droog de frikandellen
- Terug koelen in de koelkast
- De frikandellen kunnen worden ingevroren of worden gefrituurd