Pasteitjes

Pasteitjes

Pasteitjes eten is in ons gezin altijd een festijn. Van mijn moeder heb ik het recept gekregen om de korst te maken. Zij heeft het recept weer van haar moeder gekregen en haar moeder weer van haar moeder. Door overlevering zijn er wat dingen weggevallen uit het recept. Dit betreft voornamelijk de hoeveelheden van elk ingrediënt. Door het deeg regelmatig te maken worden de hoeveelheden langzaam duidelijk. Het bijzondere van het deeg zit hem in de eierdooier. Door het eiwit weg te laten wordt het deeg veel elastischer en bij het bakken ontstaat nauwelijks schuim. De vulling van het pasteitje kun je zelf bedenken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je erin stopt, als het maar lekker is Het handigste is om eerst de vulling te maken en deze af te laten koelen. Hier komt ie dan. Het recept voor de korst van het pasteitje. Goed voor ongeveer 50 kleine pasteitjes

Ingrediënten

  • 500 g patent bloem (gezeefd)
  • 200 g margarine op kamertemperatuur
  • 4 eierdooiers op kamertemperatuur
  • 200 a 250 ml water op kamertemperatuur
  • 1 snufje (+/- 4 gram) zout

Bereiding

  • Voeg de bloem, het zout, de eierdooiers en de margarine samen en begin te kneden.
  • Voeg steeds kleine beetjes water toe en kneedt het deeg totdat het deeg soepel wordt
  • en er geen restjes deeg meer aan je handen blijft plakken.
  • Zet het deeg 15a 30 min weg in de koelkast.
  • Maak van het deeg kleine balletjes en rol het deeg uit op een vlakke met bloem bestrooide ondergrond.
  • Vouw het deeg dubbel en rol het uit.
  • Vouw het deeg weer dubbel en rol het uit. Doe dit 3 a 4 keer.
  • Rol het deeg tot een plakje van 3 tot 5 mm dik met een grootte van +/- 10 x 10 cm en leg het in het pasteitjes vormpje. Als je geen vormpje hebt, kun je ook een conserven blik nemen of een kommetje om een rondje uit het deeg te steken. Hoe groter het ‘rondje’ deste kleinder wordt het aantal pasteitjes.
  • Vul het vormpje met een eetlepel vulling (wordt in ander recept beschreven)
  • Klap het vormpje dicht en … klaar.
  • Bak in olie die niet te heet is, anders wordt het pasteitje hard.
  • Wanneer je de pasteitjes wil invriezen om ze op een ander moment te eten, bak ze licht bruin.
https://www.warp6.nl/kookboek/aziatische-keuken/pasteitjes/