Een paar jaar geleden las ik in een blad een verhaal over koken met bier. Ik dacht, dat doe ik al jaren, koken en daarbij een lekker biertje drinken.
Het bleek om bier als ingrediënt te gaan. Sinds 2009 maak ik zodra er weer Bockbier (herfst bock) is dit stoofvlees. Zodra dat gereed is maak ik er een ovenschotel van door het in een ovenschaal te doen. Daarop een laagje licht gebakken goudrenet bestrooid met een beetje kaneel. Daarbovenop komt een laag aardappelpuree. Dit wordt afgesmeerd met geklopt eigeel. Dan bestrooien met paneermeel. Uiteindelijk 30 min in de oven (200 graden Celsius) totdat er een goudbruin korstje onstaat. Serveer het met rodekool met appeltjes. Een glas bockbier of een glas rode wijn (Merlot) smaakt er prima bij.
Mijn testpanel vind het vlees gestoofd in Amstel HerfstBock en Bavaria Hooge Bock lekkerder dan gestoofd in Bockbier van Grolsch
Aantal personen 4 tot 6 personen
Ingrediënten
- 1 kg doorregen runderlappen
- 2 theelepels (klein) zout
- 2 theelepels vers gemalen peper (liefst zwart)
- 3 eetlepels bloem
- 3 uien (rode en witte ui door elkaar is erg lekker)
- 2 teentjes knoflook
- 4 blaadjes laurier
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels (wijn) azijn
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 boterhammen bruin zonder korst
- 2 eetlepels mosterd
- 1 scheut plantaardige olie (rijstolie of zonnebloemolie...)
- 75 g margarine
- 3 flesjes herfst Bockbier (lauw)
Bereiding
- Snipper de uien
- Kneus de knoflook en snijd het fijn
- Maal de peperkorrels
- Snijd het vlees in blokjes
- Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem en meng het goed
- Verhit in een pad de olie voeg daarna de margarine erbij
- Bak het vlees totdat het licht bruin is
- Schuif het vlees een beetje aan de kant
- Bak in gemaakte ruimte de knoflook ongeveer 30 s
- Schep het vlees om zodat de knoflook goed gemengd is met het vlees
- Schuif het vlees mengel een beetje aan de kant
- Bak in de gemaakte ruimte de uien totdat ze wat glazig zijn (ongeveer 3 a 4 min)
- Schep het vlees mengels goed om zodat de ui goed gemengd wordt met het vleesmengsel
- Schenk langzaam het bier in de pan
- Voeg het azijn toe
- Voeg de basterdsuiker toe
- Rustig omscheppen zodat het azijn en de suiker wordt verdeeld
- Voeg de laurier en de kruidnagels toe
- Rustig omscheppen
- Deksel er op en 90 min laten sudderen
- Ontdoe de brood van de korst
- Smeer het in met mosterd
- Snijd het in kleine blikjes
- Voeg het toe aan het vleesmengsel
- Rustig omscheppen
- Stoof het nog 60 min
- Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes