Vorig jaar, 2023, waren we op Bali. In Jatiluwi wel te verstaan. Daar zaten in ‘the middle of no-where’ op een mini resort dat werd beheerd door Putu en zijn vrouw Ketut. Ketut kookte voor ons, en lekker! Jeff heeft zijn charmes in de strijd gegooid en zo samen met Ketut gekookt. Ik mocht de kunst afkijken.
Opvallend is dat de kip gekookt wordt en niet eerst aangezet. Het resultaat mag er zijn. De kip blijft mals!
De kip in kecap sauce werd geserveerd bij de bamie goreng en was heerlijk. Ik heb haar recept weten te onthouden omgezet naar in Nederland verkrijgbare ingredienten.
Kip in kecap sauce
We hadden met Putu wel een discussie. Is het Gula Jawa of Gula Bali… Volgens hem Gula Bali omdat deze Gula op Bali is gekocht 🙂
Notes
Serveer het gerecht met nasi putih of bamie goreng met groene groente en wat garnering (gebakken uitjes, krupuk enz enz). Met frietjes is dit ook erg lekker hoor!
Selamat Makan!
Ingredients
- 500 g Kippendij voor ong 4 pers (filet mag natuurlijk ook)
- 1/2 Bouillon blokje
- 2 el Gula Jawa (ipv gula jawa kun je 1 el bruine basterdsuiker nemen)
- 1 Scheutje plantaardige olie (zonnebloem, soya oid)
- 1 Glas bier
- 4 el Kecap Manis (bv Kecap-A)
- 2 el Soya sauce (bv kikoman)
- 1 Ui of 1 tl (2ml) uienpoeder (2 a 3 sjalotjes mogen ook deze dan grof snijden)
- 2 tn Knoflook op 2 tl (2ml) knoflookpoeder
- 1 Flinke winterpeen (150 g )
- 3 Lenteuitjes (optioneel)
- 1 tl Sambal ulek (naar smaak een andere sambal is ook goed)
- +/- 200 ml Water
Instructions
- Snijd de wortel in kleine reepjes van 25x 10×1 mm (formaat maakt niet zoveel uit , maar niet te dik)
- Snijd de lenteui in kleine stukjes (ong 3mm) (hoe verder naar het donker groene, des te fijner gesneden)
- Snijd de ui fijn
- Kneus de knoflook en snijd deze fijn (niet in de knoflookpers)
- Snijd de kippendij in stukjes van ongeveer 40×15 x15mm
- Neem een slokje bier
- Doe een scheutje oile in de pan en verhit deze
- Bak de ui totdat deze glazig is. Indien uien poeder- nog niet erbij
- Bak de knoflook ong 1 min. Indien knoflookpoeder-nog niet erbij
- Blijven omscheppen om aanbranden te voorkomen
- Wortel er bij, Bakken, ong 1,5 a 2 min
- Neem een slok bier
- Lente-ui er bij, bakken ong 1 min
- 4 el ketcap manis (mag ook iest je meer zijn)
- 2 el kikoman (mag ook iest je meer zijn)
- Kip erbij en meteen…
- Water erbij
- Bouillonblokje (halve) erbij
- Gula Jawa er bij (optioneel)
- Uienpoeder erbij indien geen versie ui
- Knoflookpoeder erbij indien geen verse knoflook
- Goed roerend aan de kook
- Sambal er bij (naas smaak)
- Neem een slok bier
- Vuur laag en regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen (moet blijven pruttelen)
- Geen desksel, mengsel moet indampen
- Neem komende 30 min regelmatig een slokje van het bier
- Na 30 min is de kip gaar het water voor het overgrote deel verdampt en blijft het gerecht over.
- Proeven, nu de kip gaar is. Eventueel meer kecap of sambal
- Mocht je nu te veel water hebben gebtruikt en te weinig tijd om het in te laten dampen. Los 2 el maizena op in een klein beetje koud water.
- Roer het door het gerecht. KIjk zelf of het wordt gebonden zoals gewenst. Niet te veel anders gaat de sauce raar glimmen.