Mout pakket

 Als je eigen bier brouwen het doel is, heb ik een goede start gemaakt met een ‘blik-brew’. Nu moed verzameld om een mout pakket te kopen. De keuze is gevallen op Bryggja tripel van Brewferm. Van Erna een ketel geleend. goed voor 25~27 l. Het moutpakket is goed voor 20 l bier. Dit betekent dat je ongeveer 24 l wort moet brouwen. Een goede voorbereiding moet dit experiment tot een succes maken. 

Maar… Wat als je geen filterkuip hebt. Wat als je een brouwzak koopt. Wat als de ketel te klein is. Wat als het in de zomer bloedheet is. Wat als je je wort koelt, au bain marie in een zinken teil. Wat als je je gistvat moet koelen. 

Alle What-If’s hierboven zijn echt gebeurd. Omdat ik geen filterkuip heb (nog niet in geïnvesteerd) heb ik het volgende bedacht. Ik ga BIAB , Brew In A Bag, brouwen. Door deze keuze verandert er van alles. Als eerste het maisch-schema. Hierdoor is de Bryggja geen Bryggja meer. Excuses aan de ontwerpers van Bryggja. 

Door BIAB heb je in eens meer water nodig in je ketel. Het is 1,5 x de hoeveelheid wort die je wilt vergisten. Voor 20 l heb je 30 l water nodig. Dit gaat niet passen in een ketel van maximaal 27 l. Dus heb ik  het recept gesplitst in twee delen.  Omdat ik niet wist hoe de hopzakjes in elkaar zaten heb ik besloten om twee keer te maischen en daarna beide hoeveelheden te koken met hopzakjes uit het pakket.  Ik hield uiteindelijk 24 l over om te koken. Dat pas wel in de ketel. Ja, totdat je het gaat koken. Op de een of andere manier kookte de ketel over. Zelden zo’n bende in de bijkeuken gehad.

Het kookschema van Bryggja gebruikt. So far so good. Nu moest er gekoeld worden. Omdat je snel moet koelen en omdat dat lastig is als het erg warm is buiten (en ook binnen) heb ik het volgende bedacht. Ik doe alles in de vergistingsemmer en sluit deze hermetisch af. Vervolgens maakt het niet meer zoveel uit hoelang het duurt om het wort terug te koelen naar 20 graden. Er komt geen lucht in en er gaat geen lucht uit. Het koeken duurde uren en uren. Uiteindelijk van het 22 graden geworden. Besloten om het gist erbij te doen, waterslot er op en gisten maar. Dit ging als een dolle. Kort maar hevig.
Omdat de temperatuur zo’n 30 graden is, buiten en binnen 28 graden besloten om het gistvat in een teil met water te plaatsen om het au bain marie te koelen. Het water in het ‘bain’ blijft stabiel op 22 graden.
Na 10 dagen leek het gisten klaar. de dichtheid was relatief hoog, 1020. Toch maar een paar dagen gewacht. Na 14 dagen was de dichtheid 1010. Alles overgeheveld naar het lagervat. De geur was bijzonder.
Na 8 dagen lageren besloten om het te bottle-en. Het jong bier smaakt naar Granny Smith met een zoete afdronk.
Iedere twee weken het bier geproefd maar wordt niet beter. Blijft zurig.
Jammer, mislukt
Op naar de volgende poging